Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2015 19:32 - Торта Тоска
Автор: balansharmonia Категория: Хоби   
Прочетен: 1698 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2015 10:36


imageimage

Торта Тоска

 

1.     Вид и форма – тортата има кръгка форма, състои се от блат и „рошава“ бадемова смес. Този продукт е за райф Ш26 см.

2.     Необходими полуфабрикати и рецепта

2.1.        Блат:

-         Краве масло – 100 гр. (80 гр.)

-         Ванилиева шушулка – Ѕ бр. или ванилия – 2 бр.

-         Яйца – 4 бр.

-         Захар– 100 гр.

-         Топла вода за жълтъците –  20мл. (1 с.л.)

-         Сол – 1 щипка

-         Бакпулвер – 1 бр. (1 ч.л.)

-         Брашно – 160 гр.


2.2.        Бадемова смес от:

-         Краве масло – 50 гр.

-         Сурови бадеми – 150 гр.

-         Пчелен мед – 120гр.

-         Течна сметана – 50 мл.

 

3.     Технологичен процес

3.1.Приготвяне на маслен пандишпанов блат:

-         Подготовка на продуктите – кравето масло се разстопава на водна баня

-         Отделят се белтъците от жълтъците

-         Смесват се жълтъците с хладката вода, 1/3 от захарта, солта и ванилиевите семена (ванилията) – разбиват се до кремообразна смес

-         Разбиват се белтъците до снежно бяла, пухкава пенообразна маса, добавя се останалата 2/3 части захар – разбива до трайни бразди

-         Смесване – прибавяне на жълтъците към белтъците и веднага добавяне чрез редуване на пресятото брашно с бакпулвера и разстопеното (охладено леко) краве масло. !!! С помоща на тел с пестеливи движения всичко се разбърква до еднородност.

-         Формуване на тестото в кръгла тортена форма, предварително облицована с хартия (само дъното), изравняване, заглаждане

-         Печене при t = 180⁰ за 20 минути

-         По време на печене на основата се приготвя бадемовата смес.

3.2.Подготовка на бадемова смес:

-         Обелване и филитиране на бадемите (може и леко изсушаване)

-         Смесване на маслото с бадемите, меда– загряване при постоянно разбъркване+добавяне на брашното и сметаната – за малко връщане на котлона

 

4.     Оформяне на тортата:

Изваждане на основата от фурната за кратко, покриване на основата с бадемовата смес, заглаждане и допичане при t = 160⁰ за 20 минути

image


Тагове:   торта,   десерти,   бадеми,   Тоска,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balansharmonia
Категория: Хоби
Прочетен: 26752
Постинги: 6
Коментари: 3
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930