Прочетен: 1698 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 04.05.2015 10:36
Торта Тоска
1. Вид и форма – тортата има кръгка форма, състои се от блат и „рошава“ бадемова смес. Този продукт е за райф Ш26 см.
2. Необходими полуфабрикати и рецепта
2.1. Блат:
- Краве масло – 100 гр. (80 гр.)
- Ванилиева шушулка – Ѕ бр. или ванилия – 2 бр.
- Яйца – 4 бр.
- Захар– 100 гр.
- Топла вода за жълтъците – 20мл. (1 с.л.)
- Сол – 1 щипка
- Бакпулвер – 1 бр. (1 ч.л.)
- Брашно – 160 гр.
2.2. Бадемова смес от:
- Краве масло – 50 гр.
- Сурови бадеми – 150 гр.
- Пчелен мед – 120гр.
- Течна сметана – 50 мл.
3. Технологичен процес
3.1.Приготвяне на маслен пандишпанов блат:
- Подготовка на продуктите – кравето масло се разстопава на водна баня
- Отделят се белтъците от жълтъците
- Смесват се жълтъците с хладката вода, 1/3 от захарта, солта и ванилиевите семена (ванилията) – разбиват се до кремообразна смес
- Разбиват се белтъците до снежно бяла, пухкава пенообразна маса, добавя се останалата 2/3 части захар – разбива до трайни бразди
- Смесване – прибавяне на жълтъците към белтъците и веднага добавяне чрез редуване на пресятото брашно с бакпулвера и разстопеното (охладено леко) краве масло. !!! С помоща на тел с пестеливи движения всичко се разбърква до еднородност.
- Формуване на тестото в кръгла тортена форма, предварително облицована с хартия (само дъното), изравняване, заглаждане
- Печене при t = 180⁰ за 20 минути
- По време на печене на основата се приготвя бадемовата смес.
3.2.Подготовка на бадемова смес:
- Обелване и филитиране на бадемите (може и леко изсушаване)
- Смесване на маслото с бадемите, меда– загряване при постоянно разбъркване+добавяне на брашното и сметаната – за малко връщане на котлона
4. Оформяне на тортата:
Изваждане на основата от фурната за кратко, покриване на основата с бадемовата смес, заглаждане и допичане при t = 160⁰ за 20 минути