Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2014 13:16 - ХАЛОСНИЯТ ЗАЛП НА "АВРОРА" ОЩЕ ЗВУЧИ В НЕЧИИ УШИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1678 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ В РОЛЯТА НА НОСТРАДАМУС

 

Българският елит в позлатеното гето на властта и мрака

 

„…Ранноперестроечната идея, че ще се съберем и ще си организираме кръгла маса, и след това ще излезем щастливи, със засмени лица и вирнати носове е детско наивна мечта. Нещата в пустинята на реалността стават с борба, с късане на нерви, с разбити животи, с разбити съдби. Народите, които са създали нещо, са го постигнали с битка….”

„…Но има и оптимистичен вариант – създаване на що-годе смислена политическа система, с няколко - 3-4 партии, които да носят видимите белези на адекватност, на нормалност – „леви” и „десни”, разбира се. Това е рационалният политически механизъм, който може да ни предпази от мрака на скритовластието. Нямаме друг път, другият избор е някаква скрита световна сила да поеме отговорността за нас…”

 

 

Под горното заглавие бившият комунист и депутат от БСП Валентин Вацев се опитва да анализира по „ВАЦевски” ситуацията в момента.

В основата на „разсъжденията” му стоят две базисни точки. Първата е, че умни решения-няма. Втората му база е, че е необходимо силово решение.

Това показва, че Вацев продължава да мисли по комунистически. Той си живее безпроблемно в собствения си измислен свят и си мести фигурките и институциите като че играе „Не се сърди човече”.

Идеята за кръгла маса била „ранноперестроечна”. Нека отиде в Полша и се запознае с полската кръгла маса, за да види, че в нея няма нищо перестроечно.

Напротив!

Полша е една отлично подредена страна с ясни правила, стратегии и програми. С добре подготвени кадри и работещи структури. Всичко това можеше и може да стане в България, ако се проведе една постояннодействаща кръгла маса, която да изиграе ролята на Конвент. Този Конвент ще принуди Народното събрание, Изпълнителната власт и Съдебната система да приемат нови правила и начин на контрол, който да ги застави да работят за обществена полза. Проблемът, който Вацев и колегите му не могат и не искат да видят е, че „политиците” у нас са си присвоили твърде много власт и не искат да се разделят с нея. Затова и не ги смятам за политици. Политик си тогава, когато имаш много по-малко власт и трябва да се съобразяваш с обществените нагласи и реалностите. Тогава ставаш политик, защото се налага да търсиш компромисен вариант, който е полезен за всички. Сегашната власт диктува законите и тяхното спазване, което се нарича диктатура и няма нищо общо с демокрацията. Вацев гледа в обратната посока. Той, като всеки комунист, комнее за диктатор.

Но има нещо, което убягва на Вацев и компания. Процесът на отказ от системата е навлязъл в крайна фаза. Преди 25 години гласуваха под строй 99 % от гражданите. След преврата се гласуваше емоционално и пристрастно. Сега на избори не отидоха 52% от имащите право на глас, а от гласуващите със съзнателно невалидна бюлетина несъгласните стават 58-9%. Това е един мощен показател, че трябва да се смени модела на управление и да се създаде нов обществен договор, в който правилата да бъдат ясно и точно поставени и да се създадат контролни функции на гражданските сдружения, за да се изземе една значителна част от властта и да принудим политическите партии да работят в определени граници. Като се вземе пред вид и факта, че от гласуващите над 10 % са купени гласове, истинските цифри на избраните депутати и гласове за партии падат до 1/3 от всички гласове. При такава ситуация не може да се направи стабилно и дълготрайно правителство. Критиките към него и протестите ще станат твърде големи и всяка грешна стъпка от тяхна страна ще бъде детонатор за протести на улицата и силови действия от нейна страна. Тук Вацев забравя, че България е член на ЕС и подлежи на санкции. В момента, в който започнат те, падането на поредното правителство ще стане факт. Единственият начин да се създаде трайно управление е то да се подчини на Конвента и да изпълнява решенията му като ги легитимира чрез Народното събрание. В същото време трябва да се отправи незабавно запитване дали институцията Велико народно събрание може да се премахне чрез референдум. Ако това е възможно е необходимо да се насрочи скорошна дата за такъв референдум и Конвентът да създаде нова конституция, която да бъде легитимирана чрез конституционно мнозинство в Парламента. През цялото това време трябва да има Програмно правителство, което да започне незабавна смяна на административния модел, като премине от управление на гражданите към тяхното обслужване. Големината на администрацията трябва да се намали 4-5 пъти и приеме разумен и работещ модел. След промяна на Конституцията трябва незабавно да се смени и моделът на Съдебната система, като се премине към работещ и контролиран модел. Контролът трябва да бъде към правилата на магистратите и тяхното правилно прилагане, а не към пряката им работа.

Преди две години, преди да хвърля разваления домат по развалените ни политици ги предупредих писмено, че ако до две години не сменят модела властта ще се търкаля на улицата и никой няма да иска да я вдигне, а вместо домати ще завялат гранати. Те си помислиха, че се шегувам. Сага малко по малко започнаха да се усещат, че това стана и трескаво се опитват да променят нещата, но поради липса на интелектуален и програмен капацитет не са в състояние да си поставят правилно проблемите, за да ги решат приемливо. Оставени без пълната власт свободният политически пазар ще разруши този политически модел и ще пречисти обществените отношения.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11802605
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930